Hur jag digitaliserar negativ med DSLR + makroobjektiv

Specifikt tekniknörderi om utrustning, mörkrumsteknik osv.
sara
InläggCOLON 83
Blev medlemCOLON 15 september 2015, 13:13

Hur jag digitaliserar negativ med DSLR + makroobjektiv

Inlägg av sara » 12 februari 2017, 16:50

Hej på er! Eftersom jag fått frågan några gånger nu i olika sammanhang så lade jag nyligen upp en liten "guide" på Flickr ang. hur jag gör för att digitalisera + efterbehandla mina svartvita negativ med hjälp av Lightroom (mer specifikt halvformatsdiptyker med tillsnyggad svart ram, men det mesta är giltigt även för "vanliga" bilder): https://flic.kr/s/aHskTLx68b

Det är först en bild på kamerariggen med förklarande text om själva fotograferingsproceduren, och sedan ytterligare några bilder med texter kring invertering och annan efterbehandling av RAW-filerna i Lightroom.

Tänkte jag skulle tipsa om detta här, ifall någon är intresserad av att prova en liknande setup och vill slippa leta info på nätet. Egentligen var det ju bara tänkt som ett exempel på hur jag själv går till väga, så jag gör inga anspråk på att detta skulle vara "best practice" eller så. :) Men nu finns det där i alla fall. Säg gärna till om nåt är oklart eller konstigt, eller ifall det är något som borde förklaras mer i detalj. Det hela förutsätter dock att man har en grundläggande Lightroomvana.

Eventuellt kan jag även försöka lägga upp nåt om hur jag efterbehandlar färgnegativ i Lightroom (dvs. utan att behöva blanda in Photoshop), ifall efterfrågan finns. ;)

Ha det gott,
/Sara
Flickr: https://www.flickr.com/photos/sarajoelsson/
Instagram: @sjoelssonphotos

Medlem i Analogfotograferna Stockholm

jojonas
Admin
InläggCOLON 2210
Blev medlemCOLON 22 mars 2014, 18:58
OrtCOLON umeå
CONTACTCOLON

Re: Hur jag digitaliserar negativ med DSLR + makroobjektiv

Inlägg av jojonas » 12 februari 2017, 21:37

saklig o bra guide!

efterbehandling av färgnegativ är definitivt intressant så jag står gärna för en sådan efterfrågan :geek: :)

BUTTON_POST_REPLY