Vem är du? | Presentera dig själv

Generella ämnen eller frågor som rör filmbaserad fotografi.
BUTTON_POST_REPLY
stefanhellberg
InläggCOLON 6
Blev medlemCOLON 8 april 2014, 23:03

Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av stefanhellberg » 9 april 2014, 09:33

Hej!

Tänkte att vi skulle starta en tråd där folk kan presentera sig lite och berätta lite om varför dom skjuter just film. Alltid kul att veta lite mer om dom man diskuterar med.

Börjar med att presentera mig själv. Jag bor sedan några år tillbaka i Schweiz och arbetar som fotograf på heltid sendan förra året. Jag skjuter 90% bröllop och porträtt men även en del kommersiellt. Det var också så min kärlek till film började. Efter att skjutit uppdrag på uppdrag på digitalt så kände jag hur jag började tappa motivation och kreativitet. Samtidigt sköt några av mina kollegor film, vissa även på heltid för alla jobb. Lustigt hur det vänder nu igen och att film växer...

Så jag köpte en filmkamera, som blev två, som blev tre och så vidare... Jag har precis börjat skjuta film även under betalda uppdrag, riktigt spännande. Uppskattar verkligen hur man kan välja film, kamera, lins och format för olika scener. Medan på digitalt är det ofta bara ett format och ett digitalt negative. Känner även att analogt gör mig till en bättre fotograf då jag verkligen saktar ner och tar in ögonblicket. Jag kan fokusera på det framför kameran istället för en LCD och massa rattar..

Här kan ni spana in en del av mina bilder:
http://stefanhellberg.tumblr.com (80% film)
http://stefanhellberg.com (mix)
Film on the road:
http://stefanhellberg.com/wedding-photo ... l-on-film/
http://stefanhellberg.com/lake-titicaca-peru/
http://stefanhellberg.com/machu-picchu-inca-trail/
http://stefanhellberg.com/cusco-wedding ... pher-peru/
Snart kommer det en post från La Paz också.

Att jobba med egna utskrifter och analogt fotografi har utvecklat mig så otroligt mycket. Känns som mitt bilduttryck utvecklas mer än någonsin senaste månaderna. Ser fram emot att börja jobba med lite förstoringar i mörkerrum en dag.

Ha det gott!
Stefan
Senast redigerad av 2 jkarlsson, redigerad totalt 24 gånger.
AnledningCOLON Gjorde tråden klistrad och modifierade rubriken

Användarvisningsbild
NiklasG
InläggCOLON 296
Blev medlemCOLON 22 mars 2014, 18:50
OrtCOLON Borlänge

Re: Vem är du?

Inlägg av NiklasG » 9 april 2014, 12:23

Kul.

Jag är amatörfotograf, med betoning på amatör, som fotar hellre än bra. Tycker inte om att framkalla film men älskar att krypa in i mörkrummet, det blir lite som en meditation eller avkoppling från vardagsstressen. Tog några kurser i foto med mörkrum i högstadiet men glömde bort allt under en lång tid, fram tills att jag köpte en dslr till min sambo för några år sedan och kom igång med att fota igen. Men det var något som inte stämde. Jag saknade kornet och känslan av den gamla mekaniska Nikon Fm2 jag använde i slutet av 80- talet. Sagt och gjort, det blev att inhandla en Nikon F3 (något man suktade efter då det begav sig... ;) ) och sedan en till kamera och en till.

Annars så arbetar jag som arkeolog i mellansverige och bor strax söder om Borlänge, där jag har mitt mörkrum.

Lägger upp lite bilder här: https://www.flickr.com/photos/niklasgro ... 1800774444

Användarvisningsbild
johan_lindgren
Moderator
InläggCOLON 1127
Blev medlemCOLON 2 april 2014, 20:06
OrtCOLON Rosersberg, Sigtuna

Re: Vem är du?

Inlägg av johan_lindgren » 9 april 2014, 15:05

Är även jag hittills enbart amatör och har inte haft några direkta tankar på uppdrag, men vi får väl se.
Har plåtat sedan drygt -89 då jag fick min första kamera (jag var då 7år) sedan snodde jag mina föräldrars Minolta AF 5000 och älskade att komponera bilder, då mycket natur. Jag kunde inga variabler som iso, bländare eller slutare eller vad de hade för innebörd på bilderna utan plåtade bara på. min Första dslr blev sen -07 och kanske ett halvår senare förstod jag att jag skulle även ha en analog - jag sålde då päronens AF5000 med ett par gluggar för skit o ingenting och med lite deg i mellan fick jag händerna på en Nikon FA (jag studerade)
Mängden kameror har växt, så främst då jag känner att jag plåtar allt olika och inspirationen flyter på helt beroende på vilken/vilka kamera(or) man valt för dagen.

För ett par tre årsedan började jag att framkalla svartvit film själv, och snart blev det även färg (c41) och sedan ett halvår nu även e-6. Mörkrum finns det också och det är trevligt att se sina bilder komma fram under vattenytan. Mörkrumstekniker samt användande av blixt är väl vad jag ser fram emot att lära mig härnäst.

Jag har i princip alltid minst en kamera med mig och jag känner mig som naken utan en kamera.

Jag använder inte bara analog utrustning utan anser att all teknik har sina sidor och det är helt beroende på situation vad som behövs.

Mina bilder finner man idag på http://www.flickr.com/rubbernglue
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
Flickr: https://flickr.com/rubbernglue

jojonas
Admin
InläggCOLON 2210
Blev medlemCOLON 22 mars 2014, 18:58
OrtCOLON umeå
CONTACTCOLON

Re: Vem är du?

Inlägg av jojonas » 9 april 2014, 15:14

Bra tråd!

En till glad amatör här. Jag fann mitt fotointresse efter mycket fokus på teckning och design. Men efter att jag såg bilder från en holga för första gången gick ett ljus upp för mig: Foto behöver inte bara vara rakt avbildande!
Holgan ledde till en Smena 8M som jag lärde mig exponera med sunny 16 via (innan jag visste vad det var) och sen dess har det blivit ett kameraintresse också med allt man får i knät från folks förråd och egna andrahandsinköp.

Mitt nörderi är kameror och den analoga processen, fotande gör jag så fritt jag kan för det är härligast då.

Mörkrummet hittade jag in i på en slump och nu har jag de senaste åren grottat ned mig med fotoklubben som jag motvilligt vart ordförande för för att rädda lokaliteterna. Jag lämnar nu Göteborg och denna post för nya äventyr upp i Norr.

Jag hade hellst bara fotat mellanformat om inte 35mm-kameror var så smidiga och filmen så billig! Jag blandar gärna friskt mellan manuella-, helautomatiska- och leksakskameror. Variationen triggar olika blickar som jag ser världen kring mig med och det fascinerar~


Mina bilder som jag lägger upp på nätet går att hitta via min tumblr:
http://see-me-here.tumblr.com

Jag fotar i huvudsak analogt men övar digitalt för att kunna det också.
Senast redigerad av 1 jojonas, redigerad totalt 2 gånger.

jkarlsson
Moderator
InläggCOLON 303
Blev medlemCOLON 16 mars 2014, 12:36
OrtCOLON Stockholm
CONTACTCOLON

Re: Vem är du?

Inlägg av jkarlsson » 10 april 2014, 19:40

Bra tråd!
Jag är en av två(RikardL är den andre) som startade detta forum.
Är också amatör även om jag ibland leker med tanken på att det vore fint att spendera mycket mer tid än bara fritid med kameran. En dag kanske...
Jag började fota med digitalkamera när jag köpte en dslr runt 2010. Tyckte det var kul och fotade allt möjligt. Det lockade mig tidigt att fota människor men var inte tillräckligt säker i mig själv så jag avstod det länge och intresset falnade. Runt 2012 så hade jag flyttat till stockholm och började kika lite åt det analoga hållet. Jag såg det länge som besvärligt och jobbigt att lämna in film och scanna osv så var på väg att gå tillbaka till digitalt igen men hittade då fotoklubben som jag är med i nu(Analogfotograferna Stockholm) som hade tillgång till mörkrum och kunskap om det mesta som rörde analogfoto.
Detta var november 2013 och sedan dess har jag haft en sinnessjukt brant utvecklingskurva och idag befinner jag mig så gott som alltid när det finns en stund över i mörkrummet.
Viljan att fota människor blir mer och mer påtaglig och jag funderar på att dra igång någon form av projekt för att detta skall bli en mer frekvent aktivitet. Porträtt är för mig ett fantastiskt sätt att möta andra människor men även att lära känna sig själv bättre.

Kameramässigt så har jag gått igenom ett gäng och har kvar alla utav dom då jag tycker det är fina prydnader när de inte används. Jag äger en pentax me som egentligen är mina föräldrars. Trevlig liten halvautomatisk kamera.
En Yashica electro 35, köpte mest för att se vad grejen med mätsökare var.
Nikon F3 HP. Kört någon rulle genom den men kommer inte helt överens med ljusmätaren då jag helt enkelt inte ser den tillräckligt bra.
Nikon FM2. Min standard småbildskamera. Är alltid med och har alltid en 1.8 50mm monterad.
Hasselblad 500C/M. Har landat i att det här är kameran som jag verkligen vill ha och använder mest. Behöver ingen annan. Bra storlek, fantastiska gluggar och härlig känsla. Har kompletterat med ett sökarprisma med ljusmätare för att göra den mer användbar. Har en 80mm och en 120mm glugg till den och lite mellanringar och så vidare.

Finns med jämna mellanrum på http://www.jkarlphoto.se
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
http://www.analogfotograferna.se

Användarvisningsbild
monotux
InläggCOLON 347
Blev medlemCOLON 9 maj 2014, 08:42
OrtCOLON Linköping
CONTACTCOLON

Re: Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av monotux » 10 maj 2014, 20:39

Jag vet inte riktigt var mitt intresse kom från, antagligen från pappa som plåtat friskt hela min uppväxt. Började plåta 2008, och har nog slabbat i mörkrummet sedan 2009, kanske 2010? Antagligen 2009. Jag har inget särskilt mål med mitt fotografi annat än att upptäcka hur livet ser ut på bild, och ha kul utmed vägen.

Nu är jag i en ovanligt manisk mörkrumsperiod, håller på att kopiera upp en mängd bilder jag velat göra hur länge som helst. Den typen av bilder man får lite dåligt samvete för att man inte gjort. Mest porträtt på vänner & familj, men några mer allmängiltiga (läs: artsy fartsy) också. Det är kul.

Kameror är lite kul men jag har hittat rätt i kameraväg. Jag blandar friskt digital småbild, analog småbild och analogt mellanformat. Just nu väldigt mycket analogt småformat, under vintern mest digitalt. Gissningsvis lär min mellanformatare göra sin vanliga hårda period i rätt snart. En vacker dag lär jag köpa en storformatare också, antagligen en 4x5.

Om vi ska vara lite specifika:
  • Nikon D600
  • Nikon F100 (favoriten)
  • Rolleiflex T
  • Bronica SQ-Ai (bäbisen)
  • Olympus XA (festisen)
Jag skjuter nästan uteslutande svartvitt när det är analogt. Analog färg tycker jag är rätt meningslöst, ärligt talat.

mPetre
InläggCOLON 6
Blev medlemCOLON 23 maj 2014, 08:20
OrtCOLON Huddinge

Re: Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av mPetre » 23 maj 2014, 11:11

Hej alla. Peter heter jag och bor i Huddinge utanför Stockholm.
Jag återupptog stillfilmsfotograferandet under 2008 efter att ha gjort ett snedsteg under 90-talet då jag
skaffade en digitalkamera som jag tyckte var ett stort framsteg för fotografin.

Mitt fotograferande började dock mycket tidigt, redan 1968 (blott 10 år gammal) med en sprillans ny Kodak 133 som jag fick i födelsedagspresent.
Den kompakten växte jag ur ganska fort och "tjyvlånade" då istället en systemkamera som jag fotade mycket med under 70-och 80-talet och då mest DIA.
Under högstadiet i grundskolan på 70-talet så hade jag "Foto" som tillvalsämne - men var alla negativ från den tiden tagit vägen skulle vara kul att veta ...

Efter att i stort sett bara fotat i småbild så skaffade jag ganska nyligen en Mamiya RB67. Utöver den så har jag även en TLR Ikoflex, Nikon F2 som alla används flitigt. Det finns även ett gäng andra småbildshus i mitt kameraskåp också.
Jag soppar och kopierar själv i mitt mörkrum i källaren - dock bara i sv/v ... än så länge.

Jag bjuder på en "selfie" från 1971 med den tjyvlåndae Canon FX - som jag sedan fick överta och fortfarande har kvar :D
(Dia Kodachrome II)
Bild

Användarvisningsbild
johan_lindgren
Moderator
InläggCOLON 1127
Blev medlemCOLON 2 april 2014, 20:06
OrtCOLON Rosersberg, Sigtuna

Re: Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av johan_lindgren » 23 maj 2014, 12:15

Härligt, välkommen hit Peter! :-)
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
Flickr: https://flickr.com/rubbernglue

jojonas
Admin
InläggCOLON 2210
Blev medlemCOLON 22 mars 2014, 18:58
OrtCOLON umeå
CONTACTCOLON

Re: Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av jojonas » 23 maj 2014, 13:58

ja, välkommen! det är verkligen kul att läsa om hur alla här kommit in i fotandet på olika sätt

jkarlsson
Moderator
InläggCOLON 303
Blev medlemCOLON 16 mars 2014, 12:36
OrtCOLON Stockholm
CONTACTCOLON

Re: Vem är du? | Presentera dig själv

Inlägg av jkarlsson » 24 maj 2014, 23:02

Välkommen! :)
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
http://www.analogfotograferna.se

BUTTON_POST_REPLY