Första försöket med c-41

Generella ämnen eller frågor som rör filmbaserad fotografi.

Första försöket med c-41

Inläggav Siompa » 17 nov 2014, 14:30

... Gick ju sådär.

Jag köpte ett rollei digibase c-41 kit och tänkte att jag skulle framkalla lite idag när jag inte hade något bättre för mig.
Jag har blandat allt enligt anvisning och dubbelkollat att allt stämmer så där ska det inte vara några problem.

Första filmen kom ut helt blank, dvs utan kantmarkeringar etc så jag drog slutsatsen att framkallaren var död från start. Hade kört enligt anvisning i 25C 13 min.
Blandade ny framkallare och körde i 38c 3:15 min, var enklare än jag trodde att hålla tempen, dock var filmen väldigt tunn när jag va klar.
Slängde i en 3e rulle och körde i 38c men agiterade mer denna gång, dock lika tunt..

Känns som en väldigt trött framkallare eller vad tror ni?

Är inte jättesugen på att köpa ett till kit av detta så kanske ska testa ett tetenal istället nu när det ändå inte var så svårt att hålla sig i 38 c. Vad kör ni?
Siompa
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 11 jul 2014, 12:30
Ort: Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav johan_lindgren » 17 nov 2014, 14:49

Jag har inte heller några vidare erfarenheter att använda digibase helt menuellt (utan processor) man kan inte räkna med att allt blir som det ska. I övrigt har jag nu kört digibase sedan ett par år, varav två gånger helt manuellt, resterande gånger med någon processor och är väldigt nöjd med resultaten!

BildEktar_11 by rubbernglue, on Flickr
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
Användarvisningsbild
johan_lindgren
Moderator
 
Inlägg: 967
Blev medlem: 02 apr 2014, 20:06
Ort: Hägersten, Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav Siompa » 17 nov 2014, 14:52

johan_lindgren skrev:Jag har inte heller några vidare erfarenheter att använda digibase helt menuellt (utan processor) man kan inte räkna med att allt blir som det ska. I övrigt har jag nu kört digibase sedan ett par år, varav två gånger helt manuellt, resterande gånger med någon processor och är väldigt nöjd med resultaten!

BildEktar_11 by rubbernglue, on Flickr


ja det där ser ju onekligen ut att fungerat bra. Men vad tror du, håller du med om att det låter som framkallaren som är trött?
Siompa
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 11 jul 2014, 12:30
Ort: Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav johan_lindgren » 17 nov 2014, 14:58

Tveksam till det, något stämmer nog inte riktigt när du körde i 25c tror jag.

@Jojonas: Hade du inte framkallat c41 i rumstemp i en timme med konstant agitering... eller hur var det?

Den här framkallade jag i duschen hemma - en av mina absolut första försök:
Bildcrossbird-02 by rubbernglue, on Flickr
38c, 3:15 | 6:30 | 6:30

EDIT: såg nu att det var 'crossbird' -film, så den ska väl se ut så ;)
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
Användarvisningsbild
johan_lindgren
Moderator
 
Inlägg: 967
Blev medlem: 02 apr 2014, 20:06
Ort: Hägersten, Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav Siompa » 17 nov 2014, 15:08

johan_lindgren skrev:Tveksam till det, något stämmer nog inte riktigt när du körde i 25c tror jag.

@Jojonas: Hade du inte framkallat c41 i rumstemp i en timme med konstant agitering... eller hur var det?

Den här framkallade jag i duschen hemma - en av mina absolut första försök:
Bildcrossbird-02 by rubbernglue, on Flickr
38c, 3:15 | 6:30 | 6:30

EDIT: såg nu att det var 'crossbird' -film, så den ska väl se ut så ;)


hmm ok. vad kan det vara då? körde i 38 c de andra 2 gångerna men det känns ordentligt under framkallat även då.
Siompa
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 11 jul 2014, 12:30
Ort: Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav johan_lindgren » 17 nov 2014, 15:32

Siompa skrev:hmm ok. vad kan det vara då? körde i 38 c de andra 2 gångerna men det känns ordentligt under framkallat även då.


Jadu..

- Hur länge lät du kemin värmas innan du satte igång framkallningen (alltså, höll framkallaren rätt temp innan du hällde i den i tanken?)
- Blandade du ihop framkallaren (A+B+C) i korrekt temp (48c om jag inte missminner mig?)
Medlem i Analogfotograferna Stockholm
Användarvisningsbild
johan_lindgren
Moderator
 
Inlägg: 967
Blev medlem: 02 apr 2014, 20:06
Ort: Hägersten, Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav Siompa » 17 nov 2014, 15:43

johan_lindgren skrev:
Siompa skrev:hmm ok. vad kan det vara då? körde i 38 c de andra 2 gångerna men det känns ordentligt under framkallat även då.


Jadu..

- Hur länge lät du kemin värmas innan du satte igång framkallningen (alltså, höll framkallaren rätt temp innan du hällde i den i tanken?)
- Blandade du ihop framkallaren (A+B+C) i korrekt temp (48c om jag inte missminner mig?)


Blandade i 49 c, lät den stå ett tag och sen värmde från 34 upp till 39 och hällde i vid 39 grader, den gick ner till 37,5 under framkallningstiden.
Så allt borde stämma, jag hällde inte i fix före framkallning heller. känns liksom som framkallaren som spökar eftersom hela filmen, inkl kantmarkeringarna, är tunt. eller att jag skulle hällt fix i först som sagt.
Siompa
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 11 jul 2014, 12:30
Ort: Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav jojonas » 17 nov 2014, 15:59

tjo! ja, jag har kört c41 i rumstemp. tror det kan ha varit digibase. men det var när framkallaren hade fått de mesta av sina uttänkta rullar i sig så den var lite trött.
jag har för mig att det står i instruktionerna tider för olika temperaturer men annars om vi går efter denna (som jag använt):
http://www.lomography.com/magazine/tips ... evelopment
så står det 13min för 25 grader.

hur som, det som jag tänker kan vara boven i dramat är att du lyckats mixa fel på nåt sätt eller att kemin varit dålig i sig. fast det ska vara första gången jag hör att ny kemi är kass..

sista saken jag kan tänka på är agiteringen. hur gör du? när jag inte använder maskin så brukar jag agitera med snurrpinne.
Bild
"Keep an eye on the time as agitation should be every 15 seconds either by 2 inversions or twists of the agitation stick."
enligt den guide som jag använde när jag först lärde mig c-41: http://photo-utopia.blogspot.se/2011_01_16_archive.html
Användarvisningsbild
jojonas
Admin
 
Inlägg: 2053
Blev medlem: 22 mar 2014, 19:58
Ort: umeå

Re: Första försöket med c-41

Inläggav Siompa » 17 nov 2014, 16:04

jojonas skrev:tjo! ja, jag har kört c41 i rumstemp. tror det kan ha varit digibase. men det var när framkallaren hade fått de mesta av sina uttänkta rullar i sig så den var lite trött.
jag har för mig att det står i instruktionerna tider för olika temperaturer men annars om vi går efter denna (som jag använt):
http://www.lomography.com/magazine/tips ... evelopment
så står det 13min för 25 grader.

hur som, det som jag tänker kan vara boven i dramat är att du lyckats mixa fel på nåt sätt eller att kemin varit dålig i sig. fast det ska vara första gången jag hör att ny kemi är kass..

sista saken jag kan tänka på är agiteringen. hur gör du? när jag inte använder maskin så brukar jag agitera med snurrpinne.
Bild
"Keep an eye on the time as agitation should be every 15 seconds either by 2 inversions or twists of the agitation stick."
enligt den guide som jag använde när jag först lärde mig c-41: http://photo-utopia.blogspot.se/2011_01_16_archive.html


Här är instruktionerna jag gått efter; http://www.macodirect.de/download/C41_I ... Manual.pdf
(la till en tvätt mellan bleach och fix)

Ja tycker också det vore konstigt om den skulle vara dålig ny. maximal otur i såntfall antar jag.
Jag blandade kemin 2 gånger eftersom jag inte vågade använda samma ifall jag nu skulle blandat fel, så jag var extra noga och dubbelkollade allt innan jag blandade.

jag inverterar första 15 sekunderna, och sen agiterar med pinne i 10 sek var 30e sekund. Detta är när jag körde i 38 grader.

sista gången inverterade jag mer för att kolla om det hjälpte men det gjorde ingen skillnad överhuvudtaget.

Skulle det kunna vara att jag blandat för stark fix ( tror inte jag gjort det men försöker bara komma på alla olika saker som skulle kunna hända) ?
Siompa
 
Inlägg: 161
Blev medlem: 11 jul 2014, 12:30
Ort: Stockholm

Re: Första försöket med c-41

Inläggav jojonas » 17 nov 2014, 16:33

för stark fix vet jag inte men blekmedlet kanske?

vet inte hur petig man ska va när man delar upp kemi, så man får jämn mängd och så.
kanske att nån aktiv del som behövs vägde tyngre och behagade stanna i flaskan?
Användarvisningsbild
jojonas
Admin
 
Inlägg: 2053
Blev medlem: 22 mar 2014, 19:58
Ort: umeå

Nästa

Återgå till Huvudforum

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron